Przepis na innowacyjne ciasto
Jeżeli udało ci się opanować wszystkie klasyczne przepisy na ciasta i masz ochotę na wprowadzenie kilku drobnych zmian, wypróbuj bardziej nietypowe rozwiązania. Wypróbuj coś bardziej zabawnego i wymagającego w przygotowaniu. Czasami możesz się nudzić, robiąc te same stare ciasta raz za razem. Jeżeli towarzyszy ci to uczucie, warto wypróbować czegoś nowego.
Jeżeli należysz do osób, które kochają ciastka oreo, musisz wypróbować ten przepis. Jest pełen smaku i nadaje się na specjalne okazje. Zaserwuj go przyjaciołom lub rodzinie na urodziny, przygotuj to ciasto w ramach prezentu świątecznego. Torcik oreo charakteryzuje się wykwintnym, głębokim smakiem, chrupiącą posypką i kremowym nadzieniem z prostą do wykonania dekoracją. To ciasto jest wizytówką prawdziwego kunsztu cukierniczego. Jeżeli zamierasz przygotować ciasto oreo na specjalną okazję lub terminowe spotkanie z rodziną, warto upiec je dzień wcześniej, aby postało nieco w lodówce. W ten sposób smaki lepiej się ze sobą połączą.
- 115 g margaryny lub masła do pieczenia
- 340 g brązowego cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 280 g mąki
- 3 łyżki stołowe wysokiej jakości kakao w proszku
- pół łyżki soli
- 240 ml maślanki lub śmietanki słodkiej
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 paczki ciastek oreo
- 250 g masła
- 400 g cukru pudru
Nasmaruj margaryną blachę, w której upieczesz swoje ciasto oreo i rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Dodaj śmietankę, cukier, jajka i połącz całość za pomocą elektrycznej trzepaczki, aż składniki staną się lekkie i puszyste. Przesiej wszystkie suche składniki do osobnej miski. Następnie zacznij ubijać je wraz ze śmietaną i dodatkami. Dodaj wanilię i ponownie zmiksuj na gładką masę. Mieszaninę należy piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 25 minut. Po upieczeniu odstaw ciasto, aby mogło się ostudzić w blaszce do pieczenia.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie polewy na ciasto. Maślankę lub słodką śmietankę ubij z masłem. Do powstałej masy dodaj waniliowy ekstrakt. Do całości powoli przesiewaj cukier puder. Postaraj się to przesiać w taki sposób, aby nie pozostawił grudek. Dodaj 2 łyżki stołowe wrzącej wody, aby rozluźnić masę. Dzięki temu łatwiej będzie można ją rozprowadzić po spodzie ciasta.
Kolejnym istotnym elementem tego ciasta jest posypka z ciastek oreo. Ciastka najlepiej zamknąć w torbie śniadaniowej i rozgnieść je wałkiem do ciasta. Chcemy, aby kawałki były dość małe, dlatego musimy użyć nieco siły. Następnie zmiażdżone oreo dodamy do naszego kremu. Jeżeli chcemy udekorować torcik, możemy pozostawić kilka ciasteczek oreo w całości, aby na końcu ułożyć je na górnej warstwie ciasta. Kiedy przygotowaliśmy wszystkie niezbędne komponenty polewy, rozprowadzamy ją na ostudzonym spodzie. Ostatnim krokiem będzie pozostawienie tortu na godzinę w lodówce.