Jak upiec zdrowy chleb?
Chociaż większość ludzi polega na komercyjnych producentach chleba, upieczenie własnego bochenka w domu należy do prostych zadań. Wystarczy połączyć w misce suszone drożdże z wodą i mąką, aby składniki obudziły się do życia i wypełniły dom fantastycznymi zapachami wydobywającymi się z piekarnika. Wykonanie chleba z białej mąki to jeden z najmniej wymagających przepisów. Jednak użycie pełnoziarnistej, podnosi poprzeczkę zadania. W przeciwieństwie do drobno zmielonej białej mąki, pełnoziarnista ma w sobie otręby i małe zarodki zbóż. Te dwa składniki dodadzą do naszego przepisu cynk, magnez i żelazo. Dodatkowo utrudniają życie piekarzom. Otręby i zarodki pochłaniają wodę. W ten sposób mogą wysuszyć chleb i sprawić, że będzie się łamał. To właśnie dlatego wiele osób decyduje się na zastosowanie białej mąki podczas wypieku chleba.
Kiełki i otręby dodatkowo zwiększają wagę ciasta, co może utrudniać jego wzrost w trakcie pieczenia. Mimo wszystko właściwie przygotowany bochenek z mąki pełnoziarnistej może być smaczny i lekki. W odróżnieniu od wersji wykonanej z białej mąki będzie o wiele zdrowszy. Czego będziemy potrzebowali do wykonania naszego zdrowego przepisu?
- Około 450 g mąki pełnoziarnistej
- 400 ml wody
- łyżeczka drożdży
- szczypta soli do smaku.
W przypadku produkcji domowego chleba będziemy musieli uzbroić się w cierpliwość. Sam proces pieczenia nie należy do długich. Pamiętajmy jednak o tym, że po połączeniu wszystkich składników, musimy pozwolić drożdżom działać, aby ciasto urosło.
Niewiele. Podczas działania zakwasu, w postaci drożdży, na mąkę pozostaje nam sprawdzać co jakiś czas czy chleb uzyskał zadowalający rozmiar. Warto się wówczas zrelaksować i wykorzystać ten czas na odrobinę rozrywki. Zamiast nudzić się w kuchni, możemy odwiedzić domenę www.unibet.org/pl, gdzie zagramy w klasyczne gry dostępne w kasynach. Jeżeli dopisze nam szczęście w jednej z kasynowych rozgrywek, oczekiwanie na nasz domowy chleb okaże się jeszcze przyjemniejsze.
Nie każdy z nas jest doświadczonym piekarzem. Dlatego też nie należy przejmować się ewentualnymi porażkami w kuchni. Wystarczy spróbować ponownie do momentu, w którym opanujemy do perfekcji sztukę wypieków. Na jakie błędy powinniśmy zwracać uwagę, gdy pieczemy swój pierwszy domowy chleb?
Prawdopodobnie najczęściej spotykanym błędem podczas pieczenia chleba pełnoziarnistego, jest użycie niewystarczającej ilości wody. Pełnoziarnista mąka zawiera wiele składników, które muszą zostać dobrze nawodnione. Tylko wtedy uzyskamy naprawdę piękny i miękki chleb. W przypadku mąki białej ciasto będzie wymagało mniej więcej ilości wody, która odpowiada 60% masy mąki. Jeżeli chodzi o mąkę pełnoziarnistą, woda powinna wynosić 90% masy mąki. Podczas przygotowywania ciasta nie ugniatamy go. Należy dodać tak dużo wody, aby umożliwiła ona swobodne wymieszanie składników. Ugniatanie ciasta z mąki pełnoziarnistej sprawi, że kiełki i otręby zaczną przecinać pasma glutenu znajdujące się w mące. W ten sposób znacznie pogorszymy strukturę chleba. Zniszczymy konsystencję i ograniczymy zdolność ciasta do wzrostu. Pamiętajmy również o tym, że ciasto z mąki pełnoziarnistej wymaga dużo czasu do wyrośnięcia. Tutaj musimy wykazać się dobrym zmysłem obserwacji, ponieważ nie możemy pozwolić, aby ciasto wyrastało zbyt długo lub zbyt krótko. Jeżeli wyrośnięta kulka ciasta uzyska swoją maksymalną objętość i pozwolimy drożdżom dalej fermentować i metabolizować cukry, całość przestanie rosnąć. Od tego momentu proces wzrostu ciasta zacznie się cofać.