Czy chleb może być częścią zdrowej diety?

Ciasto może być punktem wyjścia dla szerokiej gamy zdrowych posiłków i przysmaków, które zjadamy do kawy lub herbaty. Ciasto spotykamy w produktach takich jak pizza, makarony, pieczywa wszystkich kształtów i słodkie przekąski. Należy pamiętać o tym, że jeżeli przygotowujemy posiłki samodzielnie w domu, to tylko od nas zależy, czy w naszym cieście wylądują niezdrowe składniki.

Najczęstszym produktem wytwarzanym z ciasta jest chleb. Znamy go w wielu różnych postaciach. Krojony, chleb pita, chleb płaski, domowy bochenek. Chleb znajduje się w tej samej grupie pokarmów co ziemniaki i ryże. Jest węglowodanem skrobiowym. Zazwyczaj jedna trzecia produktów, które lądują na naszym talerzu, pochodzą właśnie z tej grupy. Pamiętaj, że jeżeli wykonujesz chleb w domu, o wiele łatwiej jest zjeść więcej, niż potrzebujemy. Dobrym rozwiązaniem może być wykonywanie pojedynczych porcji zamiast całego bochenka. W ten sposób o wiele łatwiej będziemy kontrolować zjadaną porcję.

Używanie różnorodnych przypraw podczas wypieku chleba przyczyni się do poprawy jego jakości. Dodanie nasion chia, sezamu lub sproszkowanej przyprawy chilli do wypieku pozwoli nam na zwiększenie walorów smakowych pieczywa bez dodatku soli. Ograniczenie dużej ilości soli w diecie wpływa na nasz organizm o wiele lepiej niż eliminowanie węglowodanów.

Użyj wysokiej jakości mąki podczas wypieku chleba z drożdżami. Dobrej jakości mąka nie tylko zawiera o wiele więcej witamin i minerałów, ale także lepiej utrzymuje strukturę chleba podczas pieczenia ciasta. Mąki pełnoziarniste oraz dodatki w postaci płatków owsianych to bogate źródło smaku i błonnika, który oczyszcza nasz organizm.

Ciasta na bazie chleba, takie jak bułeczki, angielskie babeczki, bułeczki porzeczkowe i bułki z budyniem mogą być zdrowszym smakołykiem. Mają mniej tłuszczu i cukru niż ciasta dostępne w hipermarketach i herbatniki – pod warunkiem, że nie są zjadane z masłem, śmietaną lub dżemem. Uważaj jednak na inne ciasta na bazie chleba z dodatkiem tłuszczu.

Na przykład pączki są odmianą ciasta chlebowego, ale są smażone na głębokim oleju, nie wspominając o nadzieniach, które mogą obejmować produkty bogate w rafinowany cukier. Na przykład budyń lub bitą śmietanę.

Robienie własnej pizzy i makaronu w domu może być świetną zabawą, zwłaszcza jeśli masz dzieci lub wnuki. Jest to dobry sposób na ograniczenie żywności bogatej w sól lub tłuszcz nasycony. Dodatkowo przygotowując zdrową pizzę, skusimy niechętnych zjadaczy do wybierania większej liczby produktów, które powinniśmy jeść, takich jak warzywa i chude mięso lub ryby.