Ciasta odpowiednie dla cukrzyków

Ciasto to prawdziwa kwintesencja uroczystego deseru. Jeden z niezbędnych elementów wesela, urodzin lub imienin. Niestety osoby cierpiące na cukrzycę zwykle muszą pożegnać się z tą słodką chwilą przyjemności. Okazuje się jednak, że ciasto nie zawsze musi wiązać się z deprawacją diety dla cukrzyków. Dzięki kilku prostym zamianom składników do ciasta możesz ponownie zaserwować je osobom zmagającym się z niestabilnym poziomem cukru we krwi. Tradycyjne przepisy na ciasta najczęściej wykorzystują masło, mąkę, cukier i polewy z bitej śmietany. Na nasze nieszczęście są to źródła rafinowanych węglowodanów, które znacznie podnoszą poziom cukru. Przygotowując ciasta przyjazne dla cukrzyków, nauczysz się sprytnie dobierać znacznie zdrowsze składniki do przepisu.

Składnikiem, który stanowi bazę każdego ciasta, jest mąka. Zazwyczaj trudno całkowicie wykluczyć mąkę, gdy chcemy przygotować tort lub babeczki. Możemy jednak wykorzystać rodzaj mąki, który zawiera o wiele mniej węglowodanów od klasycznej mąki pszennej. W tym celu warto zaopatrzyć się w mąkę kokosową lub migdałową. Drugim najważniejszym składnikiem ciast będzie cukier. W tym przypadku zamienników dla klasycznego cukru jest o wiele więcej. Można użyć przecieru z owoców, który nada ciastom słodkiego posmaku. Warto też wypróbować niskowęglowodanowe środki słodzące. Należy do nich między innymi erytrytol. Wierzch w postaci bitej śmietany może zostać sprytnie zamieniony na jogurt grecki lub puree z awokado.

Oto przykłady ciast, które zawierają bardzo niską ilość węglowodanów.

Wspaniały wybór dla miłośników czekolady, którzy nie mogą sobie pozwolić na jej klasyczną wersję. Jest to ciasto czekoladowe, które nie wymaga użycia mąki. Wypiek będzie nie tylko przyjazny dla diet ketogenicznych, ale także bezglutenowych. Do wykonania takiego przepisu potrzebujemy bezcukrowej czekolady, sześciu jajek, 100 g masła, łyżki ekstraktu waniliowego, szczypty soli morskiej i szklanki mąki kokosowej, która zastąpi obfitą w węglowodany mąkę pszenną.

Czasami przepis na deser jest tak pyszny, że pragniesz zjeść całość. Dzięki cynamonowym babeczkom możesz zrobić to bez poczucia winy. Następnym razem, gdy zapragniesz upiec babeczki, zamień klasyczną mąkę na pełnoziarnistą i użyj jogurtu greckiego zamiast masła. Cały przepis został wzbogacony cynamonem, który pomaga uregulować poziom cukru we krwi. Ta drobna zamiana składników sprawi, że twoje babeczki będą nie tylko niskotłuszczowe i pełne smaku, ale także pełne wartości odżywczych.

Kolejnym sposobem na ograniczenie cukru, jest dodanie owoców do dowolnego deseru. Zwiększymy wówczas naturalną słodycz dania bez dodatku dużej ilości rafinowanego cukru. Najlepszymi komponentami będą truskawki, jeżyny i maliny, które pomimo bardzo niskiej kaloryczności dostarczą deserom przeciwutleniaczy, pożywnego błonnika i naturalnego słodkiego posmaku.

Sernik zazwyczaj niezbyt dobrze pasuje do niskowęglowodanowej diety. Jeden plasterek tego ciasta może zawierać nawet do 30 g węglowodanów. Zamiast klasycznej wersji możesz zrobić sernik lowcarb. W tym wydaniu, zamiast mąki pszennej należy dodać mąkę migdałową, która zapewni sernikowi puszyste brzegi o niskiej zawartości cukru. Mąka migdałowa zawiera zaledwie 24 g węglowodanów w 100 g produktu. Wymieniając zwykłą mąkę na migdałową, możesz upiec sernik, który będzie deserem przyjaznym dla diabetyków. Na koniec pokryj ciasto świeżymi owocami zamiast dżemu lub bogatego w przetworzony cukier syropu owocowego. Sernik lowcarb jest dowodem na to, że nie musimy rezygnować ze słodkich przyjemności, eliminując cukier z diety.

Chyba każdy z nas uwielbia babeczki. Jedynym problemem jest ilość cukru, którą znajdziemy w najpopularniejszych przepisach. Kolejny raz z pomocą przychodzi mąka migdałowa. W odchudzonej wersji babeczek zamiast klasycznej mąki wykorzystamy mieszankę mąki migdałowej i kokosowej. Bogaty czekoladowy smak nadamy tym smakołykom mieszanką proszku kakaowego i rozgniecionego awokado. Kilka zmian w przepisie pozwoli nam uzyskać kombinację przyjazną diabetykom.