27.01.2020

Jogurtowa babka na żółtkach

Podczas przygotowywania bezy na pewno zostaną Wam żółtka.

Możecie z nich przygotować tę puszystą i delikatną babkę jogurtową.

Babka pięknie rośnie, smakuje wybornie do popołudniowej herbatki.

Bardzo lubią ją też dzieci :)

babka jogurtowa
Jogurtowa babka na żółtkach
(składniki na keksówkę 28x12)
  • 8 żółtek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 drobno posiekanej brzoskwini
  • garstka borówek amerykańskich
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 7-8 min.).
Dodać olej, jogurt i ekstrakt - zmiksować.
Na końcu dodać przesiane mąki i proszek.
Zmiksować na najniższych obrotach.
Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub formy na babkę posmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Na wierzch wyłożyć owoce (opadną na spód).

Pieczenie
Temperatura: 170°C 
Czas: 1 h 10 min.

Studzić pierwsze 10 min. w foremce, a następnie na kratce.
Przed podaniem sowicie oprószyć cukrem pudrem.

babka na żółtkach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger