05.12.2019

Kruche ciasteczka korzenne

Od początku grudnia nastrajam się świątecznie.
Zawsze.
Każdego roku.

Nie przepadam za długimi, ciemnymi wieczorami pod kocykiem.
To nie moje klimaty.

Wolałabym spędzać je na dworze, tylko że pogoda nie dopisuje.

I aby ten czas szybciej mi płynął już z początkiem miesiąca wyciągam bożonarodzeniowe ozdoby, kupuję choinkę i piekę mnóstwo pysznych korzennych smakołyków.

Dzisiaj proponuję chrupiące ciasteczka.

Wzorek ładnie się na nich odbija, ponieważ nie rosną mocno.

Bardzo smakują dzieciom i nadadzą się jako tzw. "ciasteczka dla Mikołaja" :)

Polecam!

ciasteczka dla Mikołaja
Kruche ciasteczka korzenne
(składniki na ok. 30-60 sztuk - w zależności jak dużej wykrawaczki użyjesz)
  • 80 g masła w temp. pokojowej
  • 1 jajko rozm. L
  • 220 g mąki pszennej T450
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej (najlepiej domowej)
  • 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko zagnieść ciasto.
Uformować kule, wstawić na 1 h do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto, odkroić połowę, rozwałkować na podsypanym blacie (na ok. 0.5 mm grubości) i wykrawać dowolne kształty.

Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas: 12-13 min.

Upieczone ciasteczka od razu przełożyć na kratkę i na niej studzić.

ciastka korzenne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger