17.12.2019

Ciasto makowe z brzoskwiniami

To pyszne ciasto zaserwuję w tym roku jako deser świąteczny.

Są tu wszystkie moje ulubione smaki - chrupiące migdały, strzelający mak, skrzypiący kokos, delikatny krem mleczny, soczyste brzoskwinie i mięciutkie biszkopty.

Istna rozpusta smakowa!

Mimo pierwszego wrażenia, że wypiek wymaga poświęcenia wiele czasu, jest to jedno z prostszych ciast!

Warto, a nawet trzeba, przygotować je dzień wcześniej, bo musi poleżeć w lodówce.

Bardzo polecam, to naprawdę wyśmienity deser!

ciasto z makiem i brzoskwiniami
Ciasto z makiem i brzoskwiniami
(składniki na blaszkę 28x18 cm)

Ciasto makowo-kokosowo-migdałowe
  • 4 białka
  • 60 g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 35 g niebieskiego maku (suchego)
  • 35 g białego maku (suchego)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g słupków migdałów
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • do nasączenia: 3 łyżki soku z cytryny + 7 łyżek wody
Białka ubić na sztywno.
Partiami dodawać cukier.
Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru w pianie z białek (najlepiej rozetrzeć między palcami pianę, aby sprawdzić czy cukier się rozpuścił).
Następnie dodawać po 1 żółtku - po każdym dokładnie zmiksować.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać łopatką kuchenną.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!!) blaszki.

Pieczenie
Temperatura: 170°C
Czas: 25 min.

Po upieczeniu wyjąć ciasto z blaszki, odkleić papier, wystudzić i włożyć do blaszki.
Nasączyć wodą z cytryną.

Krem mleczny + dodatki
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 150 ml mleka skondensowanego słodzonego (cała tubka)
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 paczka biszkoptów "lady fingers" (o wadze 200 g)
  • 1 szklanka mleka 1,5%-2% (do maczania biszkoptów)
Śmietankę, serek i mleko skondensowane umieścić w misie i ubić na gładki krem.
Pod koniec ubijania wsypać mleko w proszku. Odstawić do lodówki.

Brzoskwinie pokroić w grubsze paski.
Układać na makowo-kokosowo-migdałowym spodzie.
Na brzoskwinie wyłożyć cały krem mleczny.
Na wierzch układać biszkopty maczane w mleku.

Ciasto wstawić do lodówki na min. 4-5h, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem.

ciasto makowe boże narodzenie
ciasto mak boże narodzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger