18.10.2019

Magdalenki cynamonowe

Zapraszam Was na jesienne, mocno cynamonowe magdalenki.

Tym razem nie przygotowałam ich w tradycyjny sposób, którym jest ucieranie masła.

Te są dużo prostsze w wykonaniu!

Ciastka są z dodatkiem jogurtu waniliowego - wzór ładnie się odznacza, a w smaku przypominają nieco puszyste muffinki.

Zachowują też znacznie dłużej świeżość niż te przygotowywane w tradycyjny sposób.

Polecam je Waszej uwadze :)

magdalenki
Magdalenki cynamonowe
(składniki na ok. 12-18 sztuk)
  • 1 jajko
  • 55 g serka waniliowego lub jogurtu naturalnego
  • 30 ml roztopionego masła
  • 10 ml oleju 
  • 50 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 65 g mąki pszennej T450
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Jajko roztrzepać w misce rózgą kuchenną.
Dodać serek, masło i olej - całość wymieszać.
W drugiej misce połączyć cukier, sól, mąkę, sodę i cynamon.
Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Foremkę do magdalenek wysmarować masłem.
Nakładać ciasta na ok. 1/2 lub 2/3 wysokości zagłębienia.

Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas: 25-35 min. (do zezłocenia)

Gotowe magdalenki studzić na kratce.
Przed podaniem prószyć cukrem pudrem.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.

ciastka cynamonowemagdalenki cynamonowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger