19.09.2019

Twarogowe ciastka z owocami

To jest przepis na uniwersalne ciasto a'la francuskie.
Pięknie się listkuje, a w ogóle nie trzeba go laminować.

Jeśli nie dodacie wcale cukru, wyjdzie Wam świetna baza do wytrawnych wypieków (np. mini pizzerinek czy ciasteczek serowych do piwa).

Można je przygotować z przeróżnymi owocami - z jabłkami, gruszkami, malinami, borówkami czy, tak jak ja, ze śliwkami.

Bardzo polecam te ciastka późnego lata :)

ciasto 3 składniki
Ciastka francuskie twarogowe
  • 200 g twarogu (użyłam Mój Ulubiony)
  • 200 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru
  • śliwki
  • kardamon
Masło pokroić w kawałki i wrzucić do miski.
Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie, na podsypanym mąką blacie, rozwałkować ciasto i wycinać kółka.
Przekładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na każdy krążek kłaść połówkę śliwki i posypać ją szczyptą kardamonu.

Pieczenie
Temp.: 180°C
Czas: ok. 20-25 min. (w zależności jak grubo rozwałkowaliście, do zezłocenia)

ciastka 3 składnikowe

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger