28.09.2019

Ciasto z solonym karmelem

To jest mój jesienny hit!
Ciasto z solonym karmelem.

Wilgotne, sycące, rozpływające w ustach.

Po prostu ROZKOSZNE!

Wpiszcie je koniecznie na listę i wypróbujcie jeszcze tej jesieni.

Ja robiłam je już kilkukrotnie, jest przepyszne!

P.S.: Piekąc ciasto na większej blaszce (prostokątnej 28x18) możecie na wierzch wyłożyć połówki śliwek, kawałki jabłka, maliny czy plasterki brzoskwini :)

słony karmel
Ciasto z solonym karmelem
(składniki na keksówkę 28x12 cm)

Solony karmel
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru
  • 100 g miodu
  • 100 g masła
  • duża szczypta soli (lub więcej, jeśli lubisz)
W rondelku umieścić śmietankę, cukier i miód.
Powoli podgrzewając doprowadzić do wrzenia, dodać masło. Ponownie zagotować.
Gotować przez 20 min. na wolnym ogniu.
Złotobrązowy karmel posolić, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Ciasto
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g masła orzechowego (użyłam pistacjowego)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cały solony karmel
Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas: 50-60 min. (do suchego patyczka)

Po upieczeniu studzić przez pierwsze 10 min. w formie, następnie na kratce.

ciasto karmelowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger