22.08.2019

Tarta migdałowa z mirabelkami

Niedawno na moim stories na Instagramie pokazywałam różnice między mirabelką a ałyczą.
Obie śliwki to owoce końca lata.
Bardzo lubię jedne i drugie.

Z pierwszych przyrządzam dżemy i ciasta, a drugich używam do kompotów.

Tym razem wyczarowałam ciasto na bazie ciasta kruchego, wypełnionego migdałową masą i zatopionymi w niej połówkami mirabelek.

Połączenie smakowe jest idealne - słodycz migdałów przełamana kwaskowatością śliwek.

Koniecznie wypróbujcie!

ciasto z mirabelkami
Tarta migdałowa z mirabelkami
(składniki na formę 35x11)

Ciasto kruche
  • 175 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, wstawić do lodówki na 25-30 min.
Po tym czasie wyjąć, wyłożyć ciastem foremkę i całość wstawić ponownie do lodówki (na czas przygotowania masy migdałowej).

Masa migdałowa
  • 3 jajka
  • 120 g mielonych migdałów (mogą być też np. orzechy włoskie czy laskowe
  • 60 g cukru
  • 120 g stopionego masła
  • 100-300 g mirabelek
Wszystkie składniki, poza mirabelkami, zmiksować.
Wylać na kruchy, surowy spód.
Na wierzchu ułożyć umyte, wypestkowane połówki mirabelek.

Pieczenie
Temp.: 170°C
Czas: ok. 55-65 min. (jeśli w trakcie pieczenia uznacie, że wierzch mocno się piecze, należy przykryć je folią aluminiową - ja swoje przykryłam po ok. 40 min. pieczenia)

Studzić w formie.

ciasto mirabelki przepis
ciasto z migdałami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger