10.07.2019

Morele pieczone z syropem klonowym i lawendą

Pieczone morele to idealny dodatek do owsianek, panna cotty czy naleśników.

Morele po upieczeniu sa dosyć kwaśne, więc tuż przed pieczeniem warto je potraktować jakimś słodzidłem.

Użyłam syropu klonowego, który pięknie karmelizuje owoce.

Dodatek suszonej lawendy sprawia, że morele nabierają eleganckiego charakteru i nieziemskiego aromatu!

Polecam! Wypróbujcie koniecznie!
morele karmelizowane
Morele pieczone z syropem klonowym i lawendą
  • 1 kg moreli
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 płaska łyżeczka suszonej lawendy
Morele umyć, osuszyć, przepołowić i wydrążyć pestkę.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Polać syropem i posypać lawendą.

Pieczenie
Temp.: 230°C
Czas: ok. 35-45 min. (w zależności jak mocno podpieczone lubicie)

karmelizowane morele

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger