05.07.2019

Chałka kakaowa i działka

Rozkładam leżak i stolik między krzewem goji a karłowatą wierzbą.

Zaparzam kawę z staromodnym, czerwonym, emaliowanym imbryku.

Popijam ją z duraleksowej, starszej ode mnie filiżanki.

Do tego kęs pysznej kakaowej, drożdżowej chałki z kremem czekoladowym i... odpływam.

W mojej krainie szczęścia, którą jest działka, tak właśnie jest!

Błogo, sielsko, starodawnie, idealnie nieidealnie, przytulnie.

Odpoczywam tu, zbieram myśli, ładuję baterie.

Dzieci mają swój kącik rozrywki (basen, trampolinę, piaskownicę, huśtawki), a my z mężem kawałek zieleni, kawałek natury, który łapczywie chłoniemy, gdy tylko uda nam się wymknąć z miejskiego bloku.

To nasze miejsce. To nasz azyl.

---------------------------------------------------------------------

Swoją drogą, wszelkie wypieki drożdżowe świetnie nadają się na imprezy pod gołym niebem, grille, pikniki itp.

Chałka, dzięki dużej ilości masła i żółtek jest bardzo puszysta i delikatna.

Bardzo polecam!

---------------------------------------------------------------------

Jeśli macie ochotę podejrzeć więcej kadrów z naszej oazy, to zapraszam na mój profil na Instagramie (@cake.caprice), gdzie dzielę się na bieżąco działkowymi kadrami :)

Wpis został napisany we współpracy z firmą Favi.pl, gdzie nabyłam mój niezwykle wygodny leżak (rozkłada się na płasko - świetnie się na nim opala!) i praktyczny stolik (składany, zajmuje niewiele miejsca, ale jest bardzo stabilny i solidnie wykonany).

brioche
chałka czekoladowa
Chałka kakaowa
(składniki na 1 dużą chałkę pieczoną w keksówce 24x11)
  • 430 g mąki pszennej tortowej
  • 170 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 80 g stopionego, przestudzonego masła
Z mleka, drożdży i 30 g cukru pudru zrobić rozczyn.
Gdy zacznie pracować wlać go do miski.
Dodać pozostałe składniki.
Wyrabiać na elastyczne ciasto ok. 7 min.
Ciasto przykryć ściereczką i poczekać do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat.
Uformować baton, podzielić go na 6 równych części i wsadzić je obok siebie do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawić do podrośnięcia na ok. 30-45 min. (w zależności od temp. pomieszczenia).

Pieczenie
Temp.: 180°C
Czas: 55-60 min.

Po upieczeniu studzić na kratce.

 A to mój zakątek.
Prezentowane poniżej meble ogrodowe znajdziecie tu: klik.
ciasto drożdżowedrożdżowiec kakaowy
chałka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger