12.06.2019

Naleśniki klasyczne (elastyczne, nierwące się)

Kochają je dzieci, kochają je dorośli.
Można je podać na słodko lub wytrawnie.

Prosto po usmażeniu lub ponownie odgrzane.

Można je zabrać do szkoły, na drugie śniadanie, na piknik czy na działkę.

Zrobicie z nich krokiety, lasagne (tak, tak!) a nawet tort! ;)

W radach poniżej opiszę Wam sposób na przechowywanie - tak, aby brzegi nie zrobiły się twarde i naleśnik zawsze był elastyczny.

Zapraszam na klasyczne naleśniki, które podałam z domową nutellą, masłem rozmarynowym i kumkwatami :)

naleśniki z czekoladą
Klasyczne naleśniki
(składniki na ok. 10 sztuk)
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 ml wody (może być gazowana, naleśniki będą delikatniejsze)
  • 155 g mąki pszennej tortowej
  • do wersji na słodko: 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • minimalna ilość tłuszczu do smażenia
  • dowolne nadzienie: twarożek, krem czekoladowy, dżem
Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować.
Odstawić na 30 min.
Naleśniki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z dwóch stron*.
Do smażenia używam patelni do naleśników Ballarini - klik.

* rada: usmażonego naleśnika kładę na duży talerz i drugim dużym talerzem przykrywam rosnącą stertę naleśników - dzięki temu brzegi nie obsychają i naleśniki robią się elastyczne!

Masło rozmarynowo-kumkwatowe
  • 100 g masła
  • 7-8 kumkwatów (pokrojonych w plasterki, wypestkowanych)
  • 2 duże gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka cukru
Wszystkie składniki umieścić na patelni.
Smażyć na wolnym ogniu ok. 7-8 min.
Polewać przygotowane, podsmażone naleśniki.

kumkwat do czegoprzepis na naleśniki

Na hasło: CakeCapriceZwilling - otrzymacie -15% (na nieprzecenione produkty) w sklepie www.zwilling.pl
Tam kupicie m. in. bardzo dobrą, nieprzywierającą patelnię do naleśników czy ostry nóż do owoców.

przepis na naleśniki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger