04.06.2019

Brownie z orzechami

Po ostatnim hicie, jakim okazało się klasyczne brownie postanowiłam upiec wersję orzechową.

Ciasto przygotowałam w dedykowanej blaszcze do brownie.

I każdy kawałek ma ten chrupiąco-ciągnący brzeg, ommonomnom.

Brownie to ciasta dla czekoladoholików.

Są wilgotne, ciężkie i niesamowicie sycące.

Baaaaaaardzo je lubię!

brownie
Brownie orzechowe
(składniki na 10 kawałków)
  • 2 jajka
  • 150 g czekolady z orzechami
  • 100 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 10 g mielonych orzechów
  • 120 g masła
  • 10 sztuk orzdchów pekan
Całe jajka wraz z cukrem ubijać ok. 6-7 min. na puszystą masę.
W rondelku rozpuścić masło i czekoladę - ostudzić.
Do ubitej masy jajecznej wlewać wąską strużką czekoladę z masłem.
Na końcu dodać przesianą mąkę, mielone orzechy proszek i sól.
Delikatnie wymieszać łopatką kuchenną.
Dedykowaną blaszkę do brownies wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Wlać ciasto, na wierzchu ułożyć orzechy pekan.


użyłam tego typu foremki

Pieczenie
Temperatura180°C
Czas (dobierz do swoich preferencji): 
    20-25 min. - ciasto będzie gliniaste i intensywnie czekoladowe
  25-30 min. - ciasto będzie wyższe, nieco bardziej wypieczone, ale wciąż wilgotne

Ja piekę 26 min. ;)

Studzić w blaszce.

brownie z orzechami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger