07.05.2019

Trufle rumowe (z ciastek)

Pyszne, rozpływające się w ustach, domowe trufle z alkoholem.

Czyli wersja dla dorosłych ;)

Śmiało mogą posłużyć jako piękny własnoręcznie zrobiony słodki upominek.

Pralinki można wykonać w dowolnym kształcie - z masą ciasteczkową pracuje się jak z plasteliną :)

Oczywiście trufle można też wzbogacić np o orzeszka wewnątrz, rodzynki czy wiórki kokosowe.

Wszystko zależy od Waszego gustu i smaku.

Polecam!
trufle rumowe
Trufle rumowe (z ciastek)
(składniki na ok. 16 sztuk, wielkości orzecha włoskiego)
  • 2 paczki markiz kakaowych Cukry Nyskie (każda po 150 g)
  • 4 łyżki brązowego rumu (40 ml)
  • 2 łyżeczki gęstego jogurtu greckiego (30 g)
  • 150 g gorzkiej czekolady
Ciastka (wraz z nadzieniem) zblendować na piasek.
Dodać rum i jogurt.
Dokładnie wymieszać na gęstą, plastelinową masę.
Formować kulki.
Kulki wstawić na ok. 1 h do zamrażarki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Zimne kulki zanurzać w czekoladzie, układać na tacce wyłożonej papierem do pieczenia (to ważne, w innym razie ciężko będzie zerwać trufle z talerza czy deseczki).
Pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Przechowywać w lodówce.

trufle z rumem
trufle domowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger