10.05.2019

Rabarbarowe wzgórze

Polowałam w tym roku na rabarbar.

Za pierwszym razem był bardzo drogi, za drugim zwiędły, za trzecim przerośnięty...

Myślałam, że ten moment już nigdy nie nastąpi, ale jest!

Dorwałam piękny, cieniutki, różowy rabarbar i od razu wiedziałam, że powstanie z niego ciasto a'la kopiec kreta.

Taką pudełkową wersję (na pewno wiecie o którą chodzi) robiła nam w dzieciństwie moja mama - bardzo je lubiliśmy.

Postanowiłam jednak nieco "uzdrowić" to ciasto i zamiast pudełkowej, mam domową, wiosenną alternatywę tego wypieku.

Szpinakowy biszkopt, rabarbarowy krem, galaretka truskawkowa - mówię Wam, to ciasto, to niebo w gębie!

I wcale nie jest trudne w przygotowaniu!
A jakie efektowne!

Rabarbarowe wzgórze poleca się nie tylko na weekend!

kopiec kreta szpinak
Rabarbarowe wzgórze
(składniki na tortownicę 19 cm)
  • 3 jajka
  • 75 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 3 brykiety szpinaku (mrożone)
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Szpinak rozmrozić. Dobrze odcisnąć
Całe jajka wraz z cukrem ubijać ok. 7 min. na jasny, puszysty krem.
Wąską strużka wlać olej, dodać szpinak. Zmiskować.
Dodać przesianą mąkę i proszek. Wymieszać szpatułką kuchenną.
Wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas: ok. 35-40 min.

Biszkopt po upieczeniu upuścić w foremce na podłogę (z wysokości kolan).
Pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.

Krem rabarbarowy + żelka
  • 300 g rabarbaru (waga przed oczyszczeniem) + 1 łyżka cukru
  • 120 g serka homogenizowanego malinowego
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 300 ml wrzątku
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach wrzątku.
  • ok. 100 g borówek amerykańskich
Galaretkę truskawkową wylać do małej tortownicy (u mnie 12 cm).
Wstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować żelatynę. Odstawić do wystudzenia.
Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w 1 cm kawałki, wrzucić na patelnię, zasypać cukrem i prażyć na wolnym ogniu do miękkości. Wystudzić.
Rabarbar zblendować z serkiem.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zmiksować.
Dodać zblendowany rabarbar i zahartowaną żelatynę (zahartowana = z dodatkiem 2 łyżek bitej śmietany z rabarbarem).
Całość dokładnie wymieszać szpatułką.

Składanie
Biszkopt przekroić na 2 równe blaty.
Na jeden wyłożyć 3 łyżki kremu rabarbarowego.
Na to położyć żelkę truskawkową.
Wokół żelki ułożyć borówki.
Następnie wyłożyć resztę kremu (formując wzgórze/kopiec).
Na końcu pokruszyć drugi brat i obsypać okruszkami wierzch.
Wstawić do lodówki na całą noc.

kopiec kreta zielony
ciasto z rabarberem

Z okazji zbliżającego się Dnia Matki mam dla Was 10% kod zniżkowy do sklepu 
Wystarczy, że podczas zakupów wpiszecie hasło durszlak10, a rabat zostanie uwzględniony na cały koszyk. Kod jest aktywny do 30.06.2019 r.

  Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger