02.05.2019

Klasyczne brownie

Chciałam, żeby wyszło jak z cukierni.

Za pierwszym podejściem miałam murzynka, za drugim wręcz puszysty biszkopt!

A ma być ciężko, gliniaście, mocno czekoladowo...

Hmmm, poczytałam, poprzeglądałam filmiki instruktażowe i BUM, próba trzecia udana!

Mam przepyszne, rozpływające się w ustach, WCIĄGAJĄCE brownie!

Jeśli będziecie się trzymać zamieszczonych poniżej wskazówek, ciasto wyjdzie idealne - wilgotne w środku i spękane z wierzchu.

klasyczne brownie
Klasyczne brownie
(składniki na blaszkę 28x18 cm)
  • 3 jajka w rozm. L
  • 180 g cukru
  • 180 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady Pantagruel)
  • 150 g mąki pszennej T450
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Całe jajka wraz z cukrem ubijać ok. 6-7 min. na puszystą masę.
W rondelku rozpuścić masło i czekoladę - ostudzić.
Do ubitej masy jajecznej wlewać wąską strużką czekoladę z masłem.
Na końcu dodać przesianą mąkę, proszek i sól.
Delikatnie wymieszać łopatką kuchenną.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto.

Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas (dobierz do swoich preferencji): 
    20-25 min. - ciasto będzie gliniaste i intensywnie czekoladowe
  25-30 min. - ciasto będzie wyższe, nieco bardziej wypieczone, ale wciąż wilgotne

Ja piekę 26 min. ;)

najprostsze brownie
browniemokre ciasto czekoladowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger