17.05.2019

Gotowany sernik bananowy

Czy są tu jacyś miłośnicy bananów?

Będziecie zachwyceni tym gotowanym sernikiem bananowym!

Pięknie pachnie, jest niebiańsko kremowy, a połączenie z ciemnymi herbatnikami i gorzką czekoladą to już całkowite mistrzostwo!

Deser zrobiłam w keksówce, wyłożonej herbatnikami.

Trochę przypomina Chatkę Baby Jagi czy Chatkę Puchatka (pamiętacie to ciasto?), jednak smakowo to zupełnie inny deser!

Zapraszam!

sernik bananowy
Gotowany sernik bananowy
(składniki na keksówkę 25x12 cm)
  • 500 g twarogu mielonego (ser musi być bardzo dobrej jakości, bez ulepszaczy, gęsty, nie wodnisty!)
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 budynie bananowe w proszku (dostępne w większych marketach) rozpuszczone w 120 ml mleka
  • 3 roztrzepane jajka
  • 1 opakowanie herbatników (200 g)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 duży banan
Keksówkę wyłożyć folią aluminiową, a w niej ułożyć herbatniki (patrz zdjęcie niżej).
Masło i cukier umieścić w garnku z podwójnym dnem.
Podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Następnie dodać twaróg. Wymieszać.
Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Na końcu wlać budynie - podgrzewać do zagotowania, ciągle mieszając (masa lubi się przypalić).
1/2 gorącej masy wlać do keksówki, ułożyć obranego banana i wlać pozostałą masę.
Wierzch przykryć herbatnikami.
Po wystudzeniu wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia polać polewą czekoladową: gorzką czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami wody.

sernik gotowany


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger