22.05.2019

Bułeczki miodowe (z patelni)

Mięciutkie i niezwykle delikatne bułeczki miodowe z patelni.

Mogą zastąpić drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację.

Podane z ulubionym dżemem czy miodem stanowią przepyszną przekąskę.

Bułeczki są zrobione na jogurcie naturalnym, co przedłuża ich świeżość.

Wyglądem przypominają nieco English muffins.

Jak zamkniecie je w szczelnym pojemniku nie staną się tak szybko czerstwe.

Takie pieczywo często serwowała nam moja mama.

Ze szklanką kakao i powidłami śliwkowymi.

To smak mojego dzieciństwa!

Bardzo polecam!

bułki miodowe
Jogurtowe bułeczki miodowe
(składniki na ok. 12-15 sztuk)
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 żółtko 
  • 150 g rzadkiego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oleju (dałam z pestek winogron)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 30 ml mleka
  • 20 g miodu np. Manufaktura Wielkopolska
  • 10 g drożdży
Z mleka, miodu i drożdży zrobić rozczyn.
Do miski wsypać mąkę, sól, wlać jogurt i olej, dodać żółtko.
Gdy rozczyn zacznie pracować, wlać go do pozostałych składników.
Wyrabiać ciasto ok. 9-10 min. - będzie nieco klejące (tak ma być).
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (ok. 1.5 h).
Po tym czasie na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm.
Wykrawać bułeczki (np. szklanką).
Przykryć bułeczki czystą ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na ok. 15 min.
Rozgrzać suchą patelnię.
Tuż przed smażeniem bułeczek delikatnie obsypać ją kaszką manną lub kaszką kukurydzianą.
Smażyć bułeczki na złoty kolor z obu stron (ok. 3-4 min. na każdą ze stron).
Studzić na kratce.
Po wystudzeniu zamknąć w szczelnym pojemniku.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

bułki drożdżowe

english muffins

Z okazji zbliżającego się Dnia Matki mam dla Was 10% kod zniżkowy do sklepu 
Wystarczy, że podczas zakupów wpiszecie hasło durszlak10, a rabat zostanie uwzględniony na cały koszyk. Kod jest aktywny do 30.06.2019 r.
  Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger