08.04.2019

Owsiane batony z patelni

Szukam wielu rozwiązań na śniadania na wynos.

Robię koktajle, budyń jaglany oraz takie owsiane batony.

Są świetnym rozwiązaniem jako przekąska w ciągu dnia lub drugie śniadanie.

Aby podkręcić charakter użytych składników uprażyłam je na patelni.

Są sycące, chrupiące i niezwykle aromatyczne.

Możecie je polać czekoladą, ale solo smakują równie dobrze :)

Do ich przygotowania użyłam foremki, którą znalazłam na Favi.pl.

Batoniki mają dzięki niej idealny kształt.

W tej foremce można również piec! :)

owsiane batoniki
Owsiane batoniki z patelni
(składniki na ok. 6-8 sztuk)

  • 2/3 szklanki mąki owsianej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki syropu klonowego/z agawy/miodu
  • 4 łyżeczki oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki masła orzechowego
Mąkę, płatki, orzechy i wiórki uprażyć na suchej patelni.
W filiżance wymieszać olej, syrop i masło (w razie potrzeby lekko podgrzać w mikrofalówce, aby była płynna konsystencja) - wlać na suche składniki.
Wszystko wymieszać i przekładać do foremek.
Docisnąć.
Chłodzić ok. 1-2 h.
Batony owsiane należy przechowywać w lodówce.

batoniki z płatków owsianych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger