15.04.2019

Mazurek z piankami Marshmallows

Jeśli macie ochotę na nietypowy mazurek, to właśnie przepis nadchodzi.

Nie ma w nim ani kajmaku, ani powideł, jest za to krem na bazie pianek Marshmallow.

Spód jest intensywnie kakaowy, a to za sprawą czarnego kakao, które niedawno kupiłam na próbę.

Słodkie wypełnienie + intensywnie czekoladowy spód = naprawdę genialny wypiek.

Polecam jeśli lubicie niebanalne smaki!

mazurek z piankami
Mazurek z piankami Marshmallow
(składniki na formę 35x11)

Ciasto kruche
  • 110 g mąki pszennej typ 450
  • 10 g czarnego kakao
  • 80 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść ciasto.
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 30-45 min.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę.
Ponownie schłodzić ok. 10-15 min.

Po tym czasie nakłuć ciasto widelcem i obciążyć (przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia i wysypać na to np. suchą ciecierzycę/groch/fasolę/ryż).

Nie smaruję formy masłem, ani nie wykładam papierem.
Mam jednak formę nieprzywierającą.
Sami musicie określić czy Wasza forma tego wymaga.

Pieczenie
Temperatura: 190ºC
Czas: 15 min. (następnie należy zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 min.)

Wystudzić w foremce.

Krem z piankami Marshmallow
  • 150 g pianek Marshmallow
  • 60 ml mleka
  • 50 ml mleka słodzonego skondensowanego
  • 30 g masła
  • 20 g masła orzechowego
  • dodatki: czekolada gorzka i minipianki do dekoracji
Mleka i masła umieścić w rondelku.
Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się maseł.
Dodać pianki.
Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się pianek.
Masa będzie rzadka, tak ma być :)
Wylać na wystudzony spód mazurka.

Studzić ok. 3-4 h w lodówce.
Udekorować według uznania.

mazurekmazurek z piankami maeshmallows

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger