11.04.2019

Lody tiramisu

Doskonałe!

Kremowe, delikatne, rozpływające się w ustach.

Takie właśnie są te lody!

Idealnie wyważone smaki śmietanki, gorzkiej czekolady i kawy, do tego ciasteczka amaretti.

Musicie spróbować!

Są bardzo proste w przygotowaniu, a wrażenia smakowe są naprawdę nie do opisania!

Masę na lody ubiłam mocnym robotem planetarnym Gorenje MMC1000, który znalazłam na Favi.pl.

Polecam tę wyszukiwarkę - jest przejrzysta, czytelna, znajduje się na niej mnóstwo ciekawych ofert.

lody kawowe
lody tiramisu
Lody tiramisu (kawowo-śmietankowe)
(składniki na keksówkę 26x12 cm)
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
  • 2 tuby słodzonego mleka skondensowanego (2x150g)
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ok. 30 sztuk ciasteczek amaretti
Śmietankę i mleko skondensowane ubić na puszystą masę.
Odjąć 7 łyżek masy i przełożyć do kolejnej miseczki.
Wsypać do nich kawę rozpuszczalną i zmiksować do całkowitego rozpuszczenia się kawy.
Do masy śmietankowej dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Powstanie masa straciatella.
Do keksówki nakładać naprzemiennie masę straciatella, masę kawową i ciasteczka.
Na wierzchu ułożyć ciasteczka.
Chłodzić minimum 12-15h w zamrażarce.

lody ze śmietanki

2 komentarze:

  1. Witam mleko skodensowane moze byc w puszce czy musi byc tubka? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger