26.04.2019

Grillowana okra

To moje pierwsze spotkanie z tym tajemniczym owocem.

Okra (ketmia, piżmian jadalny) to smakowe połączenie fasolki szparagowej i bakłażana.
Jest nieco kleista (jak płatki owsiane, nasiona chia, nasiona lnu).

Okra ma w środku malutkie, chrupiące kuleczki.

Można ją smażyć, gotować, marynować i grillować.

A skoro zbliża się sezon grillowy postanowiłam przygotować ją w ten ostatni sposób.

To będzie świetny dodatek do mięs z grilla lub jako nietypowa jarzynka do obiadu.

Swoją przygotowałam na genialnej brytfanko-patelni (pokrywka brytfanki stanowi patelnię grillową).
Garnek jest duży, można przygotować w nim duże porcje jedzenia.
Jednocześnie można obsmażać np. mięso, a w drugiej części warzywa.

Brytfankę znajdziecie na stronie Favi.pl.

Polecam!

Polujcie na świeże owoce okry - warto!

grillowana okra
jak ugotować okrę
Grillowana okra
  • ok. 500 g świeżych owoców okry
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • patyczki do szaszłyków
  • tłuszcz do smażenia
Okrę umyć i osuszyć.
Pozostałe składniki wymieszać w filiżance na marynatę.
Polać nią okrę. Odstawić na ok. 30 min.
Grillować na rozgrzanej patelni.

jak zrobić okręco to jest okra

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger