16.04.2019

Ciasteczka waniliowe

Waniliowe kruche ciasteczka w wielkanocnej odsłonie.

Chrupiące i aromatyczne, skąpane w różowej czekoladzie.

W miejscu ogonka przyklejona jest pianka Marshmallow.

Dzieciaki były zachwycone gdy je zobaczyły :)

Polecam!

kruche ciasteczka
Ciasteczka waniliowe
  • 140 g mąki pszennej T450
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g proszku budyniowego waniliowego (1 opakowanie)
  • 100 g zimnego masła
  • 1 całe jajko
  • do dekoracji: rozpuszczona różowa czekolada z liofilizowanymi malinami, minipianki Marshmallow przecięte na pół
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko wyrobić na gładkie ciasto.
Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 30 min.
Po tym czasie, na podsypanym mąką blacie, rozwałkować ciasto na grubość ok. 0.5-0.7 mm i wykrawać herbatniki biszkoptowe.
Wycięte ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Ponownie schłodzić ciastka - ok. 30 min.. 
W tym czasie rozpocząć nagrzewanie piekarnika.

Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas: ok. 12-14 min. (do zezłocenia)

Ciasteczka waniliowe po upieczeniu należy studzić na kratce.

ciasteczka waniliowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger