13.04.2019

Babka malinowa (na budyniu)

Bardzo dobra, klasyczna babka piaskowa, w malinowej odsłonie :)

Na pewno zaskoczycie nią swoich gości.

Bardzo fajnie będzie wyglądała polana różową czekoladą.

Kupiłam taką, oczywiście!

Niestety dzieci dorwały się do niej zanim się spostrzegłam :D

No cóż, tak czasami bywa, musiała wystarczyć gorzka.

Polecam babkę malinową na budyniu na tegoroczny stół Wielkanocny.

babka na budyniu
Babka malinowa (na budyniu)
(składniki na formę o poj. do 2,5 l)
1 szklanka = 250 ml
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 opakowania budyniu malinowego (proszku; waga 1 opakowania to 40g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie, dodałam ok. 1/4 łyżeczki)
  • dodatki: 100 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej + posypka
Całe jajka wraz z cukrem ubijać ok. 10 min. na puszystą masę.
Ciągle ubijając wlewać wąską strużką olej.
Wsypać przesiane mąki, budyń i proszek do pieczenia.
Delikatnie wymieszać rózgą kuchenną.
Foremkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub uzyć niezawodnej pasty antyadhezyjnej.
Wlać ciasto.

Pieczenie
Temperatura: 170°C
Czas: 55 min.

Przez ok. 10 min. studzić babkę malinową w foremce, następnie wyjąć babkę i dostudzić na kratce.
Babkę można polać lukrem, polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

babka piaskowa

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jest budyń malinowy, który dodaje smaku. Miała być też polewa z czekolady z lioflizowanymi malinami, ale dzieci zdążyły ją wciągnąć, zanim się obejrzałam ;)

      Usuń
  3. Żeby był taki efekt musi być barwnik. Zrobiłam bez i wyszła zwykła piaskowa.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger