15.03.2019

Śniadaniowe szaszłyki na słodko

Bardzo lubię leniwe, weekendowe śniadania.
Mam wtedy czas, aby przygotować coś naprawdę nietypowego i pysznego dla mojej rodziny.

Chłopcy przepadają za wszelkiego rodzaju placuszkami i omletami.

Pasują do nich oczywiście świeże owoce.

Postanowiłam to wszystko połączyć w wiosenne, lekkie szaszłyki!

Szpinakowy naleśnik, a do niego truskawki i banany.

To wszystko skąpane w polewie z gorzkiej czekolady.

Do tego szklanka soku jabłkowego Hortex i można zdrowo rozpocząć dzień!

szaszłyki owocowe
Szaszłyki na słodko
(składniki na ok. 12 sztuk)

Naleśnik szpinakowy
  • 50 g mrożonego szpinaku Hortex
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml soku jabłkowego Hortex
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • dodatki: 1 banan, sok z 1/2 cytryny ok. 5-6 dużych truskawek
  • polewa: 1/2 tabliczki czekolady + 2 łyżki mleka (rozpuścić w kąpieli wodnej)
Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować na gładką masę.
Suchą patelnię rozgrzać i wylać na nią ciasto.
Usmażyć na złoto naleśnika (z obu stron).
Wystudzić.
Malutką, okrągłą foremką wycinać krążki naleśnikowe.
Banana obrać, polać sokiem z cytryny i pokroić w plasterki. 
Następnie, foremką wycinać krążki.
Tak samo postąpić z truskawkami.
Nadziewać na wykałaczki lub specjalne patyczki do szaszłyków.
Podawać od razu po przygotowaniu.

szaszłyki na słodko
Wiosenny konkurs od Matki Natury
 

2 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger