11.03.2019

Śniadaniowe spring rollsy

Wpadłam na świetny pomysł na przygotowanie nietuzinkowego śniadania!

Lubicie ryż na mleku? Do tego świeże owoce?

Odlot!

Powyższe składniki zawinęłam w papier ryżowy i w ten sposób powstały przepyszne spring rollsy.

Niesamowicie orzeźwiające, lekkie, a zarazem sycące.

Maczałam je w syropie z agawy (możecie też użyć syropu klonowego).

Mój faworyt to połączenie ananas + wiórki kokosowe - istna Piña Colada!

Możecie przygotować je na leniwe, weekendowe śniadanie, ale śmiało pakujcie je też do pracy czy szkoły w lunchboxie!

Do tego szklanka 100% soku pomarańczowego Hortex i mamy kolorowy, pyszny i przede wszystkim zdrowy pierwszy posiłek w ciąg dnia.

Baaaaaaaaaardzo polecam!

spring rollsy
Owocowe spring rollsy
(składniki na 10-12 sztuk)
  • 100 g ryżu arborio
  • szczypta soli
  • 200 ml wody
  • 80 ml mleka
  • 30 ml soku pomarańczowego Hortex
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 paczka papieru ryżowego
  • świeże owoce: ananas, mango, borówka amerykańska, truskawki, kiwi, mandarynki
  • pozostałe dodatki: sezam, wiórki kokosowe, suszona żurawina, syrop z agawy
Do rondelka wlać wodę, sok i mleko. Zagotować.
Wsypać ryż i sól.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 15 min.
Po tym czasie wyłączyć palnik i pozostawić pod przykryciem jeszcze na 10 min.
Dosłodzić miodem i wymieszać.
W międzyczasie umyć, obrać i naszykować owoce - pokroić w plastry, kostkę, podzielić na cząstki.
Papier ryżowy zmoczyć z obu stron, nakładać dodatki (np. sezam, wiórki) owoce, a na nie 3 łyżeczki ryżu.
Zawijać.
Gotowe owocowe spring rollsy podawać z syropem z agawy oraz szklanką schłodzonego soku pomarańczowego Hortex.

spring rolls z owocami
  Wiosenny konkurs od Matki Natury

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger