08.03.2019

Sernik japoński (sufletowy)

Sernik japoński - tyle się o nim nasłuchałam, a jakoś ciężko było mi się zebrać do zrobienia go.

Tymczasem mąż kupił 3 kostki twarogu z nadzieją na makaron z twarogiem i cukrem.

Makaron oczywiście był, czemuż by nie, ale ser i tak został ;)

Postanowiłam zrobić z niego właśnie sernik japoński.

Przeczytałam mnóstwo rad i przepisów dotyczących tego wypieku.

Sernik ma biszkoptową wręcz strukturę - jest baaaaardzo delikatny i puszysty.

Po upieczeniu opada, jak suflet, a boki się marszczą.

Mimo to, smakuje wybornie!

Podany z ulubioną konfiturą tworzy wspaniały deser.

Polecam!
puszysty sernik
Sernik japoński
(składniki na tortownicę o średnicy 19 cm)
  • 250 g twarogu (niemielonego, ale oczywiście mielony też może być)
  • 100 ml mleka
  • 100 g mleka zagęszczonego (z tubki)
  • 60 g masła
  • płaska łyżeczka przyprawy do sernika
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 5 jaj (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 50 g mąki pszennej T450
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g drobnego cukru
Mleko wlać do rondelka, dodać masło.
Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła.
Twaróg umieścić w blenderze kielichowym, wlać przestudzone mleko z masłem.
Dolać mleko zagęszczone, żółtka, przyprawę do sernika oraz aromat.
Wszystko zblendować na gładką masę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Łyżeczka po łyżeczce dodawać cukier, ciągle ubijając.
Do ubitych białek przelać masę twarogową - delikatnie wymieszać.
Wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.

Przygotować blaszkę/naczynie żaroodporne.
Wlać do niego wrzątek i wstawić na najniższy poziom piekarnika.
Sernik japoński będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Umieścić foremkę w piekarniku i rozgrzać go do 190°C.

Tortownicę (boki i spód) wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Pieczenie
Pierwsze 15min. pieczemy w 190°C.
Następnie zmniejszamy temp. do 140°C i pieczemy jeszcze 45 min.

Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Gdy wystygnie ściągamy papier do pieczenia.
Tego sernika nie trzeba przechowywać w lodówce.

sernik japoński




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger