27.03.2019

Pieczony omlet szpinakowy

W weekendy jemy zupełnie inaczej niż w tygodniu.

Możemy spędzić więcej czasu w kuchni i przygotować coś wyjątkowego.

Na śniadanie lub kolację serwuję szpinakowy omlet pieczony.

Do tego ulubione dodatki w postaci sadzonego jajka i pomidorków posypanych ziarnami czarnuszki i voila!

Jesienią zimą i wczesną wiosną, gdy w warzywniaku znajdziemy właściwie już tylko korzenie, sięgam po mrożonki.

Są wartościowe, ponieważ pakowane do nich warzywa czy owoce były zbieranie u szczytu sezonu.

Zawsze mam zapas różnych mrożonek w swojej zamrażarce - mieszkanki zup, owoce do smoothies, pojedyncze warzywa czy zioła.

To dobry sposób na zachowanie zbilansowanej diety przez cały rok!

Pysznie, zdrowo i kolorowo!

pieczony omlet
Pieczony omlet szpinakowy
  • 50 g szpinaku mrożonego Hortex
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
Dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając.
Wlać mleko, olej i rozmrożony szpinak. Zmiksować.
Wsypać mąki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przelać ciasto do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Pieczenie
Temperatura: 190°C
Czas: ok. 20-25 min.

Podawać tuż po upieczeniu z ulubionymi dodatkami.
U mnie jajko sadzone i pomidorki koktajlowe.

omlet szpinakowy

  Wiosenny konkurs od Matki Natury

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger