21.03.2019

Pasta do smarowania blaszek (antyadhezyjna)

Przedstawiam Wam patent do smarowania foremek.
Dzięki niemu wypieki same z nich wyskakują!

Kiedyś nie było papieru do pieczenia i radzono sobie właśnie w taki sposób.
Pomysł na to cudo sprzedała mi moja Babcia :D

Smarowidło szczególnie polecam do blaszek z misternym wzorkiem, na kruche babeczki i foremek z karbowaniami.

Pasta antyadhezyjna to połączenie masła, mąki i oleju.
Tworzy na blaszkach warstwę nieprzywierającą.

Nie trzeba bawić się w smarowanie masłem i oprószanie mąką - wystarczy dokładnie pokryć foremkę pastą za pomocą pędzelka.

Ja swoją zamknęłam w słoiku i przechowuję w lodówce.

Przed każdym użyciem wystarczy chwilkę podgrzać ją w mikrofali lub kąpieli wodnej.

Taką pastą potraktowałam ostatnio foremkę do babki cytrynowo-migdałowej - sami zobaczcie jak pięknie odbił się wzorek!

pasta nieprzywierająca

Pasta do smarowania blaszek (nieprzywierająca, antyadhezyjna)
  • 50 g masła
  • 50 g mąki ryżowej lub pszennej tortowej
  • 50 ml oleju 
Masło rozpuścić w rondelku, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, aby powstała gładka pasta.
Przelać do słoiczka, zamknąć i przechowywać pastę antyadhezyjną w lodówce.
Pasta zmieni konsystencję na stałą.
Przed użyciem należy podgrzać ją w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i zamieszać.

pasta antyadhezyjna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger