14.03.2019

Jaglany budyń czekoladowo-pomarańczowy

Na Instagramie jest istny szał na ten budyń jaglany.

Wykonałam go wg przepisu @jarzynova (z drobnymi modyfikacjami).

Od kilku tygodni jest też moim śniadaniowym hitem.

Nadmiar pakuję do słoików i mamy z R. śniadanie na wynos.

Dzieciom bardzo smakuje.

Podaję z ulubionymi dodatkami - najczęściej świeże owoce.

Dzięki temu przepisowi polubiłam się z kaszą jaglaną, za którą do tej pory nie przepadałam.

Polecam!
czekoladowy budyń
Jaglany budyń czekoladowo-pomarańczowy
(składniki na 2-3 porcje)

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 wyfiletowana pomarańcza (pozbawioną białych części, tzw. "albedo" i skórek)
  • 2 łyżeczki miodu
Kaszę jaglaną namoczyć min. 6-8 h (najlepiej całą noc).
Następnie dobrze ją wypłukać pod zimną wodą.
Mleko zagotować w rondelku, dodać kaszę.
Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 30 min.
Pod koniec gotowania dodać czekoladę, kakao i olej.
Gdy kasza się ugotuje, gorącą  przekładamy do mocnego blendera kielichowego.
Dodajemy pomarańczę i miód i blendujemy na gładki budyń.
Gorący budyń można przełożyć do słoików i mieć na wynos.
Można też od razu jeść :)
Można też na zimno :)

budyń jaglany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger