03.03.2019

Fit blok czekoladowy

To trzecia próba stworzenia idealnego przepisu na blok czekoladowy w wersji fit.

Niezwykle udana - smakołyk jest po prostu przepyszny i już teraz zachęcam Was do jego przygotowania.

W składzie same dobre rzeczy - bazą są daktyle i masło orzechowe.

Bez dodatku mleka w proszku.
Bez cukru.
Bez margaryny.

Ponadto są w nim moje ulubione dodatki - orzechy, rodzynki w rumie i ciastka bez cukru.

Oczywiście możecie użyć innych - wiórków kokosowych, suszonych wiśni, śliwek czy ekspandowanych ziaren.

Blok świetnie się porcjuje, w smaku jest obłędnie dobry!

Jedynym istotnym warunkiem jest posiadanie mocnego blendera kielichowego, aby zdołał zmielić daktyle.

Koniecznie wypróbujcie!!

blok czekoladowy
Fit blok czekoladowy
(składniki na minikeksówkę 11-15 cm)

Składniki
  • 200 g daktyli
  • 200 ml wrzątku
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła orzechowego (użyłam laskowego)
  • 40 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
Dodatkowo: 
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 g masła orzechowego (użyłam fistaszkowego)
  • 40 g orzechów ziemnych
  • ok. 80-100 g dodatków (dodałam 60 g ciastek bez cukru + 30 g rodzynek moczonych przez noc w rumie)
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 2 h.
W międzyczasie rozpuścić 70  g czekolady i 100 g masła.
Daktyle odsączyć (ale nie odciskać!), wrzucić do mocnego blendera kielichowego, wlać ciepłą rozpuszczoną czekoladę z masłem. Zblendować na gładką masę.
Przełożyć do miski i wsypać 80-100 g dodatków. Wymieszać.
Masę przełożyć do miniblaszki (15x10) wyłożonej folią spożywczą.
Wstawić do lodówki na ok. 1 h.
Przygotować polewę ze 100 g czekolady i 70 g masła orzechowego.
Polewę wylać na blok, posypać posiekanymi orzechami ziemnymi.
Wstawić na noc do lodówki.

fit blok czekoladowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger