06.03.2019

Beziki, bezy

Chrupiące beziki, nie tylko na podwieczorek.
Mogą posłużyć jako ozdoba do dekoracji tortu lub deseru.

Beziki to pomysł na wykorzystanie białek np. po pączkach lub cieście kruchym.

Zawsze mrożę białka, moim zdaniem, beza na rozmrożonych białkach jest lepsza, niż ze świeżych.

Mój starszy syn bardzo lubi beziki.

Szczególnie kolorowe ;)

Dzisiaj w wersji bardziej dziewczyńskiej, ale też nie pogardził :)

wykorzystanie białek
Beziki, bezy
  • 2 białka (o łącznej wadze ok. 70 g)
  • szczypta soli
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Łyżeczka po łyżeczce dodawać cukier do białek i ciągle ubijać.
Proces ubijania białek z cukrem powinien trwać ok. 10-12 min.
Białka muszą się dobrze połączyć z cukrem - masa będzie gęsta i błyszcząca.
Pod koniec ubijania wlać sok z cytryny.
Gdy beza jest ubita, posypujemy ją 1/4 łyżeczki barwnika i delikatnie mieszamy łopatką kuchenną.
Nie należy robić tego długo i dokładnie - masa ma być niejednolita, z wyraźnymi strużkami różu.
Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać wybraną tylką dowolne nieduże kształty bezików.

Suszenie bezików
Temperatura: 100°C
Czas: 80-90 min.

Im większe beziki, tym dłużej będą się suszyć (nawet do 2-2,5h).
Moje były naprawdę niewielkie.

Po tym czasie wystudzić bezy nie otwierając piekarnika.
Szczelnie zamknięte beziki można długo przechowywać.

wykorzystanie białek

2 komentarze:

  1. Od kilku lat robię bezy i beziki ale nigdy nie ususzyły mi się w tak krótkim czasie ja je sus, e w 120 stopniach przez godzinę a następnie przez kolejna godzinę w 100 stopniach po tym czasie wyłączam piekarnik i nie otwieram piekarnika do ostygniecia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od wielkości bezików.
      Maleńkie będą suszyły się krócej, większe dłużej.

      Usuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger