19.03.2019

Babka cytrynowo-migdałowa

Bardzo lubię babki.
I te ciężkie, wilgotne, zbite, ale także te lekkie jak piórko.

Ta jest właśnie taka, jak te drugie - puszysta i delikatna.

Dodatek skórki cytryny i esencji migdałowej sprawił, że nabrała wybornego aromatu.
Babka jest elegancka i baaardzo prezentacyjna.

Jej boski kształt zapewniła solidna, nietypowa forma.

To blaszka Nordic Ware - znajdziecie ją na Favi.
Wykonana jest z litego aluminium z powłoką nieprzywierającą.
Wypieki same z niej wyskakują!

Na wyszukiwarce Favi znajdziecie również mnóstwo pięknych kuchennych gadżetów - strona jest bardzo intuicyjna i czytelna.
Ponadto kupicie tam meble i dekoracje do mieszkania.
Zajrzyjcie :)

babka migdałowa
Babka cytrynowo-migdałowa
(składniki na formę o poj. do 2,5 l)

1 szklanka = 250 ml
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka esencji cytrynowej
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
Całe jajka wraz z cukrem ubijać ok. 10 min. na puszystą masę.
Ciągle ubijając wlewać wąską strużką olej.
Wlać esencje i dodać skórkę z cytryny.
Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia.
Delikatnie wymieszać rózgą kuchenną.
Foremkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Wlać ciasto.

Pieczenie
Temperatura: 170°C
Czas: 55 min.

Przez ok. 10 min. studzić w foremce, następnie wyjąć babkę i dostudzić na kratce.
Babkę można polać lukrem, polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

babka cytrynowa

2 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger