15.02.2019

Torcik z musem kaki

Owoc kaki ma wiele nazw - persymona, hebanowiec, hurma czy szorona.
Wiedzieliście?

I tak leżały u mnie 2 piękne, dojrzałe owoce kaki.

Pomyślałam, że zrobię z nich mus, a z musu powstanie ciasto.

Ciasto bez pieczenia, orzeźwiające i lekko kwaskowe.

To za sprawą mandarynek, które kryją się pod warstwą pomarańczowej galaretki.

Warto spróbować, polecam!
ciasto z persymoną

Torcik z musem z owoców kaki (persymony)
(składniki na tortownicę o średnicy 19 cm)

Spód
  • 100 g zblendowanych herbatników
  • 45 g roztopionego masła
Ciastka i masło wymieszać w misce na mokry piasek.
Wyłożyć nim tortownicę, wyrównać.
Wstawić do lodówki na czas przygotowywania pozostałych warstw.

Warstwa śmietankowa z musem kaki
  • 2 owoce kaki
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach wrzątku
Owoce kaki obrać i zblendować na puree. Odstawić.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Odstawić.
Śmietankę ubić na sztywno, pod konieć dodać cukier puder, zmiksować.
Dodać 4 łyżki puree z kaki (resztę odstawić). Zmiksować.
Wlać żelatynę i dokładnie zmiksować.
Krem wylać na schłodzoną warstwę ciasteczkową.
Pozostawić do stężenia.

Warstwa kaki:
  • pozostałe puree z kaki
  • 2/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 czubata łyżka żelatyny rozpuszczona w 3-4 łyżkach wrzątku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • mini biszkopciki
Wszystkie składniki połączyć.
Na warstwie śmietankowej ułożyć wokół biszkopciki i wylać mus kaki.
Wstawić do lodówki do stężenia.

Wierzch + dekoracja
  • 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 350 ml wrzątku
  • 1-2 mandarynki.
  • kandyzowana skórka pomarańczy
Przygotować galaretkę. Ostudzić.
Gdy warstwa z musem kaki jest już stężała należy pokroić mandarynki i ułożyć je na cieście.
Wylać minimalną ilość galaretki (nie całość, bo mandarynki wypłyną na wierzch) i poczekać aż stężeje.
Wylać resztę galaretki, wstawić do lodówki na całą noc.
Przed podaniem ciasto z musem kaki ozdobić skórką pomarańczy.

ciasto z kaki
ciasto mandarynkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger