20.02.2019

Pomarańczowy budyń z tapioki

Propozycja podwieczorku lub... śniadania!

Bo u mnie ten budyń serwuję na śniadanie.
Szczególnie takie na wynos, do lunchboxu.

Dodaję ulubione dodatki i mam zdrowy, sycący posiłek.

Tapioka moczona przez noc wygląda jak i zachowuje się jak mąka ziemniaczana.

Dzięki niej można zagęszczać potrawy, stąd pomysł na pyszny budyń z tapioki.

Polecam!!
tapioka przepis

Budyń z tapioki
(porcja dla 1-2 osób)
  • 90 g drobnej tapioki
  • 400 ml mleka kokosowego Koala
  • 1/2 pomarańczy (wyfiletowanej, pozbawionej albedo)
  • 1 łyżka miodu
  • ulubione dodatki: wiórki kokosowe, posiekana gorzka czekolada, pyłek pszczeli
Tapiokę namoczyć na noc w 1/2 szklanki wody.
Rano, odlać wodę i rozmiękczoną tapiokę rozprowadzić w mleku kokosowym.
Całość podgrzewać na wolnym ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Należy cały czas mieszać budyń, aby nie przywarł i nie wytworzyły się grudki.
Pomarańczę zblendować na puree, dodać do budyniu, dosłodzić miodem.
Gotowy, gorący budyń można od razu przelać do słoiczków i zakręcić - wtedy można przechowywać go w lodówce nawet do 3-4 dni.

budyń z tapioki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger