28.02.2019

Odwrócone donaty z ananasami

Chciałabym Wam podrzucić przepis na pyszne pieczone donuty z ananasami.

Smakują jak muffiny - są wilgotne i sycące.

Ananasy idealnie z nim współgrają.

Odwrócone donaty urzekają też swoim nietypowym wyglądem.

Można je udekorować świeżymi owocami i/lub bitą śmietaną.

Polecam!
pieczone pączki

Odwrócone donaty z ananasami
(składniki na 10-12 sztuk)

Ciasto
  • 150 g przesianej mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 ml oleju lub stopionego masła
  • 125 ml syropu z ananasów
Dodatkowo
  • puszka ananasów w plastrach
  • ok. 2-3 łyżek brązowego cukru
  • kandyzowane wiśnie, bita śmietana, świeże owoce
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę.
Foremkę do donatów wysmarować masłem i w każdy dołek nasypać trochę brązowego cukru.
Włożyć w każdy otwór po plastrze ananasa.
Na ananasy nałożyć ciasto (po same brzegi foremki).

Pieczenie: 
Temperatura: 170°C 
Czas: 45-50 min. (do zezłocenia)

Gorące donaty wyjąć na kratkę i wystudzić.
Każde ciastko udekorować przed podaniem kandyzowaną wiśnią lub innymi dodatkami.

donaty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger