12.02.2019

Lizaki bezowe

Walentynki, czas zakochanych.
Obchodzicie to święto?

Ja swoją miłość okazuję częściej niż raz w roku ;)
Zdarza mi się przygotować jakiś deser na tę okazję, ale nie jest to tradycja.

W tym roku podrzucę mężowi do lunchboxu takiego bezowego lizaka.
Myślę, że będzie miło zaskoczony.

Obdaruję też nimi moich synków - no Ci to na pewno będą podskakiwać z radości ;)

Lizaki bezowe są bardzo proste w przygotowaniu.

Wystarczą białka, cukier, drewniane patyczki i odrobina wyobraźni, aby zamienić bezę w małe dzieło sztuki.

Bezowe lizaki świetnie też sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci, piknikach czy imprezach typu baby shower.

bezy

Lizaki bezowe
(składniki na ok. 25-30 sztuk)
  • 2 białka (o łącznej wadze ok. 70 g)
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika
  • posypka dekoracyjna
  • drewniane patyczki do lodów
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Łyżeczka po łyżeczce dodawać cukier puder do białek i ciągle ubijać.
Proces ubijania białek z cukrem powinien trwać ok. 10-12 min.
Białka muszą się dobrze połączyć z cukrem - masa będzie gęsta i błyszcząca.
Pod koniec ubijania wlać sok z cytryny.
Gdy beza jest ubita, posypujemy ją 1/4 łyżeczki barwnika i delikatnie mieszamy łopatką kuchenną.
Nie należy robić tego długo i dokładnie - masa ma być niejednolita, z wyraźnymi strużkami różu.
Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ułożyć na niej w odpowiednich odstępach drewniane patyczki.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać wybraną tylką dowolne kształty na patyczki.
Lizaki bezowe ozdobić posypką.

Suszenie bezików
Temperatura: 100°C
Czas: 50 min.

Po tym czasie otworzyć piekarnik i wystudzić bezy.
Szczelnie zamknięte lizaki bezowe można dosyć długo przechowywać.

lizaki bezowe

1 komentarz:

  1. Pyszności! :-)

    Zapraszam na mojego bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger