06.02.2019

Leśne beziki Pavlova

Bardzo lubię bezę Pavlovę - chrupiącą z zewnątrz i piankową w środku.

Zazwyczaj serwuję ją latem.
Podaję z kremem śmietankowym i świeżymi, sezonowymi owocami.

Teraz, gdy nabrałam na nią ochoty, ale sezonowych owoców brak, na przeciw wyszła mi firma Devaldano ze swoimi owocami z serca lasu w słoiczkach.

Linia naturalnych przetworów bio jest naprawdę kusząca.
Prócz jagód, znajdziecie również żurawinę i borówkę.

Do swojej bezy wybrałam jagody - swoją kwaskowatością idealnie przełamują słodycz bezy.

Bezy przygotowałam w wersji mini - dzięki temu powstały urocze monodesery, czyli porcje idealne dla jednej osoby.

No i w taki sposób, w środku zimy, mam trochę lata! :)

Wy też możecie mieć!
Bezy są proste w przygotowaniu, polecam!

mini bezy
Leśne bezy Pavlova
(składniki na ok. 10-12 sztuk)
  • 2 białka (jedno białko o wadze ok. 35g)
  • 120 g cukru pudru
  • płaska łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Łyżeczka po łyżeczce (to ważne, nie można wsypać cukru zbyt szybko, np. na 3-4 tury, trzeba wsypywać do powoli, po 1 łyżeczce) dodawać cukier puder do białek i ciągle ubijać.
Proces ubijania białek z cukrem trwa ok. 10-12 min.
Białka muszą dobrze połączyć się z cukrem - masa będzie gęsta i błyszcząca.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub nakładać "gniazdka" łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Suszenie bezików
Temperatura: 100°C
Czas: 50 min.

Po tym czasie otworzyć piekarnik i wystudzić bezy.

Krem śmietankowy + dodatki
  • 200 g mocno schłodzonej śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżki jagody leśnej w żelu Devaldano
  • mrożona żurawina, świeże borówki amerykańskie
Śmietankę ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Bezy udekorować bitą śmietaną, jagodami w żelu oraz pozostałymi owocami.

monodeser
beziki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger