08.02.2019

Faworki (chrust, chruścik)

To mój faworkowy debiut.
Zrobiłam je po raz pierwszy w życiu.

Pierwsze ciasto poszło do kubła - użyłam zdecydowanie zbyt dużo mąki i wyszedł kamień.

Drugie podejście - sukces!
Faworki jak ta lala!

Mówi się na nie różnie, zależnie od regionu.
Mamy chrust, chruścik, faworki, a także kreple (choć ta nazwa częściej kojarzona jest z pączkami).

Jakiej nazwy używa się u Was?

Faworki można dowolnie zwijać - powstają róże, kokardki, kształty tradycyjne lub, tak jak u mnie, supełki/węzełki.

Śmietankowe ciasto pokroiłam i nacięłam tak, jak tradycyjne, z tym, że później nie przeciągałam ciasta przez otwór, tylko zrobiłam z niego supełek.

Wyszło nietuzinkowo. Podoba mi się!

Bardzo Wam polecam ten przepis - faworki są kruchutkie i chrupiące.


chruścik kreple
Faworki (chrust, chruścik, kreple)
  • 180 g mąki pszennej T450
  • 3 żółtka
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu/wódki/rumu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (dałam: 100 g smalcu i 600 ml oleju)
Mąkę przesiać z proszkiem na kuchenny blat lub stolnicę, wbić żółtka, wlać alkohol i dodać śmietanę.
Ciasto z grubsza posiekać nożem i zagnieść na gładkie ciasto.
Przez parę minut (u mnie 6-7 min.) zbijać ciasto wałkiem, kilka razy je składając.
Owinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 min.
Po tym czasie, podzielić ciasto na 2-3 części.
Wziąć jedną (pozostałe ponownie wstawić do lodówki) i bardzo cienko ją rozwałkować.
Ciasto jest elastyczne, naprawdę dobrze się z nim pracuje.
I teraz dowolnie nadajemy kształt faworkom.
Oto jeden ze sposobów (pomysł na supełki podałam wyżej, w opisie):
nożem lub radełkiem pokroić faworki na paski (ok. 12x4 cm), środek każdego naciąć, ale niezbyt mocno (ok. 2 cm).
Przewlekać każdy koniec faworka przez dziurkę.

Tłuszcz powoli rozgrzać do temp. ok. 175°C.
Smażyć faworki na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu odsączyć je na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem.


kreple faworki

4 komentarze:

  1. Ciekawie wyglądają twoje faworki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dziękuję! :) Jak już raz mi wyszły, to wiem, że będę śmiało smażyła :)

      Usuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger