14.01.2019

Smażone ciastka grzybki

Grzybki z blaszkami!
Aaaaaaaaaaaaaaaaa!

Nazwijcie je jak chcecie - kurki, rydze, kanie, opieńki czy gąski.
Są w 100% jadalne!
I możecie je mieć o każdej porze roku, nie tylko w połowie lata i jesienią, kiedy to mamy sezon grzybowy.

Pomył na te smażone ciastka w kształcie grzybków znalazłam kilka lat temu na jakiejś rosyjskiej lub czeskiej stronie.
Niestety nie miałam takiej foremki, aby je wyczarować.
Jakiś czas temu, zupełnie przypadkiem, trafiłam na formę do tych smażonych grzybków na allegro.
Jakież było moje zdumienie!
Oczywiście od razu ją kupiłam, ale... było już po karnawale, więc musiała przeczekać kolejny rok.

W tym roku udało mi się je usmażyć.
Te ciastka są bardzo podobne do rozetek, jednak znacznie różnią się przepisem.
Kruchutkie, delikatne i baaaaaardzo wciągające!

Smażone ciastka grzybki to świetny pomysł na przekąskę karnawałową lub na Tłusty Czwartek.
ciastka rozetki
smażone grzyby
Smażone ciastka grzybki
(składniki na ok. 50 sztuk)
  • 1 jajko 
  • 40 g cukru pudru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g majonezu
  • 30 ml wódki/rumu/whiskey/brandy
  • opcjonalnie: ok. 1/4 łyżeczki cynamonu lub mielonej wanilii (pominęłam)
  • tłuszcz do smażenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładkie ciasto.
Będzie ono dosyć gęste i kleiste - tak ma być.
Tłuszcz wlewamy do garnka - tak, aby przyrząd do smażenia grzybków cały się w nim zanurzył.
Podgrzewamy olej wraz z foremką do grzybków.
Gdy foremka jest porządnie nagrzana nakładamy do dziurki ciasto i oblepiamy nim wierzch foremki.
Zanurzamy w tłuszczu i po chwili smażenia wypychamy grzybka wykałaczką przez dziurkę (podważając go od spodu najprawdopodobniej urwiecie trzonek, także ten sposób nie jest dobry).
Smażymy ciastka na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
Przed podaniem oprószamy ciastka grzybki cukrem pudrem i/lub cynamonem (jeśli nie dodaliście do ciasta).
Ciastka można przechowywać do 2-3 dni w niezbyt szczelnie zamkniętym pojemniku (jeśli pojemnik będzie domknięty, ciastka sflaczeją).

rozetkichruścik

2 komentarze:

  1. Przesliczne, nie moge sie napatrzec. Idealne ciasteczka dla prawdziwych grzybiarzy :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger