19.01.2019

Deser kawowy "Caffe Latte"

Zapraszam Was dzisiaj na przepyszny deser kawowy "Caffe Latte".
To delikatny krem z dodatkiem kawy, ozdobiony bitą śmietaną, rodzynkami w rumie i wiórkami czekolady.
A to wszystko na pokruszonych ciasteczkach Speculaas.

Krem podałam w małych słoiczkach, bardzo lubię ten sposób prezentacji deseru - porcja jest idealna!
Możecie jednak użyć pucharków, kieliszków lub miseczek.

Głównym składnikiem deseru kawowego Caffe Latte jest... jogurt naturalny!
Właśnie tak - pysznie i zdrowo :)

Do jego dekoracji użyłam tylki rosyjskiej, z której to korzystałam pierwszy raz.
Jestem naprawdę zadowolona z efektu - myślę, że ten kawowy deser zrobi wrażenie na Waszych gościach.

Mój Miły mruczał jak kotek, gdy się nim delektował.

Krem kawowy poleca się na podwieczorek!

krem kawowy
Deser kawowy "Caffe Latte"
(składniki na 2 porcje)
  • 200 g rzadkiego jogurtu naturalnego 
  • 1 czubatą łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 1 łyżce wrzątku
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku
  • 75 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 rozdrobnione ciastka Speculaas (lub inne, bez kremu)
  • 150 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36% + 1 łyżka cukru pudru
  • dodatki: rodzynki moczone przez noc w rumie, 2-3 kostki startej mlecznej czekolady
Jogurt, mleko skondensowane i kawę umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
Można zmiksować.
Żelatynę zahartować mieszanką jogurtową - w tym celu należy dodać do rozpuszczonej żelatyny 1 łyżkę mieszanki i dokładnie wymieszać. 
Dopiero wówczas zahartowaną żelatynę można wlać ją do masy jogurtowo-kawowej.
Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć, aż powstanie gładki krem kawowy.
Do uprzednio naszykowanych pucharków nakładać po równo rozdrobnionych ciasteczek.
Na nie wylewać krem kawowy. 
Wstawić pucharki do lodówki i rozpocząć ubijanie śmietanki.
Pod koniec ubijania wsypać 1 łyżkę cukru pudru.
Gdy deser kawowy stężeje, ozdobić go bitą śmietaną i dodatkami.
Chłodzić ok. 1-2h przed podaniem.

krem Cafe Latte
Ciastka kawa czekolada

2 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger