08.01.2019

Ciasto z całymi gruszkami

Już dawno chciałam spróbować tego ciasta.
Pierwsza próba stworzenia przepisu okazała się fiaskiem - gruszki zatopiły się w cieście :D
Nie była to jednak wina ciasta - gruszki były zbyt luźno ułożone.

Próba druga udana! UF!

Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe, w duecie z gruszką wychodzi wspaniały, pięknie się prezentujący deser.

Bardzo polecam!
ciasto czekoladowe
murzynek
Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami
(składniki na keksówkę 24x10 cm)
  • 100 g masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/4 szkl. mleka/wody
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 małych gruszek
Masło wrzucić do rondelka i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się go.
Następnie dodać cukier, kakao i mleko/wodę - podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Powstanie płynna "czekolada". Rondelek zestawić z palnika.
Do "czekolady" dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem - miksować do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do masy czekoladowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Wcisnąć w nie całe (umyte i osuszone) gruszki.
Gruszki powinny do siebie przylegać.

Pieczenie: 
Temperatura: 165ºC
Czas: ok. 55-60  min. (do suchego patyczka)

Początkowo studzić w foremce (ok. 15min.), a następnie na kratce.
Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem.

murzynek
ciasto czekoladowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger