04.12.2018

Wafle kakaowe (ze śmietaną)

Już za dwa dni Mikołajki!

W tym roku przygotowuję dla niego przepyszne wafelki.

Chrupiące andruty przełożyłam korzenną masą na bazie kwaśnej śmietany.

Myślę, że Święty będzie zachwycony i zostawi mi jakiś miły upominek.

W końcu byłam grzeczna ;)
pischinger

Pischinger korzenny (z kwaśną śmietaną)
  • 1 opakowanie wafli tortowych suchych
  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 100 ml mleka skondensowanego (niecała tuba, resztę wykorzystajcie do przygotowania kawy bon-bon ;) )
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem.
Powoli podgrzewając doprowadzić do rozpuszczenia masła i cukru.
Po zagotowaniu gotować na wolnym ogniu ok. 40 min. co jakiś czas mieszając, aby masa się nie przypaliła.
Przestudzoną, ale wciąż ciepłą masą przełożyć andruta.
Obciążyć (np. garnkiem żeliwnym) i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Pokroić wg uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger