18.12.2018

Piernikowe bombki

To mój tegoroczny, świąteczny hit!

Piernikowe bombki napchane zielonymi i czerwonymi m&m'sami :)

Prezentują się nietuzinkowo, będą idealnym upominkiem dla przyjaciół i znajomych.

Do ich przygotowania są potrzebne specjalne foremki, poniżej znajdziecie zdjęcie jak wyglądają.

bombki z piernika
Piernikowe bombki
(składniki na ok. 10 sztuk złożonych bombek)
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 65 g cukru pudru
  • 80 g płynnego miodu
  • 50 g tłuszczu (smalcu lub masła)
  • 1 całe jajko
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce mleka
  • 2 łyżeczki kakao (jeśli chcecie mieć ciemniejsze bombki; ja pominęłam)
Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić ciasto.
Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia, na podsypanym mąką blacie, rozwałkować ciasto na grubość 3 mm.
Wykrawać kółka (w kółkach można dodatkowo wykroić jakiś maleńki kształt; ja tego nie robiłam, bo byłoby widać moją niespodziankę) i kłaść je na wypukłej (zewnętrznej) stronie specjalnych foremek.
Nie dociskać ciasta do samych brzegów foremki (należy zostawić ok. 5 mm odstęp).

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: 17-19 min. 

Tuż po upieczeniu (gdy połówki bombek są jeszcze gorące) należy delikatnie zdjąć je z foremek i pozostawić do wystudzenia (i stwardnienia) na kratce.
Schłodzone połówki bombek należy wyrównać tarką (chyba, że są równe, to można ten krok pominąć).

Połówki bombek są gotowe do sklejania i dekorowania.

Lukier królewski
  • 30 g białka (1 białko z jajka o rozm. M)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Białko i przesiany cukier puder umieścić w misce.
Miksować ok. 10 min. na gładki lukier.
Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny i barwnik.
Lukier jest gotowy do sklejania oraz ozdabiania bombek.
Do ozdabiania pierników używam rękawa cukierniczego oraz tylki tzw. "pisak".

Bombki możemy wypełnić cukierkami lub małą zabawką/upominkiem.


piernikowe bombki

piernikowa bombka

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger