15.12.2018

Orkiszowe drożdżowe pierniczki

W tym roku przygotowałam dwa rodzaje pierników.

Oto pierwsze z nich - drożdżowe pierniczki na mące orkiszowej.

Świetne do lukrowania, choć nie nadają się do stempli - mocno rosną podczas pieczenia.

Dla mnie, im grubsze, tym smaczniejsze.

Pierniczki z podanego przepisu wymagają leżakowania.

pierniczki orkiszowe
Orkiszowe drożdżowe pierniki
(składniki na ok. 35 sztuk)
  • 280 g mąki orkiszowej jasnej
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 25 g świeżych drożdży
  • 35 ml ciepłego mleka
  • 30 g miodu
  • 20 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 łyżeczka sody (dla dodatkowego spulchnienia)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • dodatkowa mąka do podsypywania blatu
Drożdże rozpuścić w mleku.
Pozostałe składniki wrzucić do miski, dodać rozpuszczone drożdże.
Zmiksować do połączenia się składników.
Wyrabiać ok. 4-5min.
Na mocno podsypany mąką blat kuchenny wyłożyć ciasto i rozwałkować na grubość ok. 5mm.
Wykrawać dowolne kształty.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 12min.

Ciastka studzić na kratce.
Początkowo będą miękkie, po ostudzeniu stwardnieją.

Lukier pomarańczowy (rzadki)
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 50 ml soku z pomarańczy
Do miski wsypać cukier puder, wlać sok, wymieszać.
Lukrować pierniki (najprościej za pomocą pędzelka).
Pozostawić do wyschnięcia.

pierniczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger