11.12.2018

Korzenna tarta chlebowa

Co robicie z czerstwym chlebem?

Jedni robią tosty francuskie, inni grzanki.

A ja zrobiłam pyszną tartę chlebową.

Jest nieziemska - kremowa, truflowa, pachnąca pomarańczami i przyprawą do piernika.

Jeśli tylko zostanie Wam chleb, lekko go podsuszcie i zróbcie ją kiedyś.

ciasto z chleba
Korzenna tarta chlebowa
(składniki na tortownicę o średnicy 20cm)

Ciasto kruche
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 5 g gorzkiego kakao
  • 1 żółtko
  • 30 g cukru pudru
  • 115 g ziemnego masła
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko wyrobić ciasto.
Owinąć w folię i wstawić do lodówki na czas przygotowania wypełnienia.

Nadzienie chlebowe + dodatki
  • 100 g czerstwego, najlepiej żytniego chleba (ze skórką, piętki)
  • 60 g miodu
  • 50 g melasy trzcinowej (lub syropu z agawy, klonowego, ryżowego)
  • 35 g masła
  • 1 jajko
  • 250 ml śmietanki 30%/36%
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • dodatki: kandyzowane wiśnie, skórka pomarańczy, orzechy
Chleb ręcznie rozdrobnić na mniejsze i większe okruchy. Odstawić.
Pozostałe składniki, poza jajkiem i dodatkami, umieścić w rondelku i podgrzewając dokładnie połączyć.
Mocno ciepłym płynem zalać rozkruszony chleb.
Pozostawić do napęcznienia i zmięknięcia chleba.
Wbić jajko i zblendować na gładką masę.

Ciasto wyjąć z lodówki, włożyć do formy, wyrównać i zapiec.

Pieczenie I
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 15 min.

Wyjąć blachę z ciastem i wylać na nie przygotowane nadzienie.
Udekorować dodatkami.

Pieczenie II
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 35-45 min. (wierzch ciasta będzie sztywny, ale jeszcze miękki, jak sernik)

Wyjąć i studzić w formie.

tarta chlebowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger