13.11.2018

Tradycyjna szarlotka z żurawinami

Czas na przepis, który króluje w moim jesiennym repertuarze deserów.

Klasyczny jabłecznik na kruchym cieście z kwaskowatą pianką.

Poza jabłkami możecie użyć gruszek, wiśni, śliwek, żurawin, porzeczek lub miksu tych owoców.

Ja tym razem dorzuciłam do jabłek świeże żurawiny.

To nasz ulubiony wypiek, baaaaaaardzo polecam!



Klasyczna szarlotka z żurawinami
(składniki na formę 30x20 cm)
  • 200 g zimnego masła
  • 360 g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g cukru pudru
Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolite ciasto.
Uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30min-1h.

Pianka białkowa
  • 4 białka
  • szczypta soli 
  • 180 g cukru pudru
  • 1 opakowanie kisielu (smak dowolny; użyłam poziomkowego)
Białka ubić ze szczyptą soli, ciągle ubijając dodawać partiami cukier.
Na końcu wmiksować kisiel w proszku.

Dodatkowo
  • 1,5 kg jabłek (waga przed obraniem; użyłam szarej renety)
  • 150 g świeżej/mrożonej żurawiny (mrożonej nie trzeba rozmrażać)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (można pominąć)
Umyte jabłka kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce, odkładamy.

Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części - 2/3 i 1/3.
Tę większą wykładamy na spód wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki.
Wyrównujemy i wykładamy owoce.
Na nie wykładamy pianę białkowo-kisielową.
Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki pozostałą część ciasta.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 45-55 min. (do zezłocenia)

Studzimy w formie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger