06.11.2018

Szarlotka ucierana

Jedna z najdelikatniejszych szarlotek.

Puszyste jak chmurka ciasto, a w nim zatopiony lekki mus jabłkowy.

Do tego kawa zbożowa i mamy idealny deser!

Moje dzieci ją uwielbiają :)


Szarlotka ucierana
(składniki na tortownicę o średnicy 20cm)

szklanka = 250ml
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka (w temp. pokojowej, wyjęte z lodówki min. 4h przed przygotowaniem)
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki prażonych jabłek (z ok. 4-5 jabłek)
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Ciągle ucierając dodawać po 1 jajku i po pół łyżki mąki ziemniaczanej.
Zmniajszamy obroty miksera, ale nadal miksując, wsypujemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem.
Ucieramy aż ciasto będzie jednolite i lśniące.
3/4 ciasta przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównujemy i wykładamy mus jabłkowy.
Następnie wykładamy pozostałą część ciasta.
Wyrównujemy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Pieczenie
Temperatura: 190ºC
Czas: ok. 40 min. (do zezłocenia)

Po upieczeniu studzić w formie.
Przed podaniem sowicie oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger